Over kaas en vegetarisme
Geplaatst op 27 februari 2017

Over kaas en vegetarisme

Veelal bevatten vegetarische gerechten, op een menukaart in een restaurant bijvoorbeeld, kaas. Maar is kaas eigenlijk wel zo vegetarisch?

Ik eet zelf al een behoorlijk tijdje geen vlees en vis meer. Daar voel ik me goed bij, maar ik ben ook absoluut van mening dat een ieder moet eten op een manier die voor hem of haar het beste werkt en het beste voelt. Per slot van rekening eten mijn gezinsleden nog wel vlees en vis en hou ik écht niet minder van ze.;-) Wél ben ik van mening dat het voor iedereen goed zou zijn -én voor het milieu en ja ook voor de dieren- om wat vaker plantaardig te eten en dus vaker dierlijke producten te laten staan.

Enkele  jaren heb ik echt helemaal plantaardig gegeten. Ja, daar voelde ik me goed bij, maar oh wat miste ik soms een stukje kaas en wat was het soms toch lastig als ik voor mijn werk op reis was. Daarnaast werd het vaak niet door mijn omgeving begrepen.  In principe was dat geen issue, maar toch kostte het me elke keer weer energie om het uit te -moeten-leggen. Dus verzweeg ik het vaak maar. Ook nu, na het lezen van deze blog, zullen sommigen van jullie misschien de wenkbrauwen optrekken. Misschien ook niet. Ik respecteer in ieder geval iedere bewuste gezonde manier van eten, ik ga er gemakshalve van uit dat dit andersom ook zo is. Is dat niet zo; “so be it”.

Eigenlijk ligt de focus in mijn voedingspatroon nog steeds op voornamelijk plantaardig. Maar tegenwoordig eet ik weer heel soms iets waar ei in zit verwerkt of kaas over heen is gegarneerd. Wat schetste mijn verbazing? “Call me stupid”, veel kaassoorten in Nederland worden over het algemeen gestremd met een stremsel, gemaakt uit de maag van een -niet levend- kalf. Het is niet zo dat het kalf speciaal wordt gedood voor het stremsel, maar het stremsel wordt gewonnen als bijproduct van de slacht van kalveren.

Dit is wat er op de site van vegetariërs.nl staat:

  • Wanneer niet op het etiket staat dat de kaas vegetarisch is, is er geen vegetarisch stremsel gebruikt.
  • Het Vegetarisch Keurmerk (V-Keurmerk) garandeert dat in een product geen ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van (gedode) dieren bevat. Er is een vegetarische en een veganistische (helemaal geen hulpstoffen afkomstig van dieren) variant.
  • Het is bij producten met het V-keurmerk niet meer nodig om ingrediëntendeclaraties te lezen: het product is dan gegarandeerd vegetarisch of veganistisch.
  • De Vegetariërsbond beheert en controleert het V-Keurmerk in Nederland, verwante organisaties doen dit voor andere landen in Europa.
  • Het V-Keurmerk mag alleen gebruikt worden met expliciete toestemming van de beheerder.

Meer info:  welke-kazen-zijn-vegetarisch

Lijst van vegetarische gestremde kazen in Nederland:  welke-kazen-worden-vegetarisch-gestremd

Eet je niet vaak vegetarisch?

Dan is wellicht dit artikel uit The New York Times ook heel interessant voor jou om te lezen. Het gaat o.a. over hoe zout, suiker en vet in ons voedsel en dus ook over kaas, kan leiden tot overeten: waarom kun je na 1 hap niet meer stoppen? In het stuk wordt aangehaald dat de kaasconsumptie in Amerika is verdrievoudigd sinds de jaren ’70. En dat kaas steeds vaker wordt gebruikt als toevoeging op en in de meest uiteenlopende gerechten. Niet alleen op de pizza zit kaas, maar bijvoorbeeld ook in de korst van een pizza wordt vaak kaas gespoten. Lees het hele artikel: salt-sugar-fat-by-michael-moss

Waarom vaker plantaardig eten goed kan zijn voor jouw gezondheid. Let wel: niet alles waar het etiket vegan op mag staan is per definitie ook gezond. Ook bewerkte veganistische producten kunnen vaak vol zitten met ladingen suiker en zout etc.

Lees eens deze info via de veganchallenge: gezondheidsvoordelen-van-plantaardig-eten

 Ook dit stuk via de planteneter sprak mij aan. Onthoudt wel goed dat je nooit zomaar begint met helemaal of voornamelijk volgens een plantaardig voedingspatroon te gaan eten. Lees je eerst goed in en laat je informeren door experts. Het is belangrijk om te weten hoe je dit verantwoord dient aan te pakken. Zo schijn je aanzienlijk meer -plantaardige- eiwitten nodig te hebben. Ook het bijslikken van een vitamine B12 supplement wordt bv. aangeraden.