What the health docu & review
Geplaatst op 17 december 2018

What the health docu & review

Plantaardig eten

Als ik iemand al zou willen overtuigen van het feit dat plantaardig eten écht wel meer inhoud dan kauwen op een blaadje sla en het zelfs zo lekker kan zijn dat er een wereld aan smaakexplosies en combinaties open gaat, is het vooral omdat, volgens mij, plantaardig eten echt iets voor jouw gezondheid zou kunnen betekenen. Lees: vezelrijk , vitaminerijk, rijk aan voedingsstoffen en ja zelfs rijk aan eiwitten.

Extreem?

We willen het soms liever niet horen/weten want:”Dat is toch wel heel erg extreem alleen maar plantaardig.” En onmiddelijk komt dan de gedachte bij mij op, die ik overigens nooit hardop uit, “Wat is nu eigenlijk extremer? Pure -zoveel mogelijk onbewerkte- granen, groentes en fruit eten of, plat gezegd, een dood dier eten dat vaak onder erbarmelijke omstandigheden is geslacht en daarnaast vaak vol zit met antibiotica en/of bacteriën?” Ooit las ik ergens dat als de slachthuizen allemaal van glas zouden zijn veel meer mensen vlees zouden laten staan. Nou, dat dus.


Gedoe of juist makkelijk?

“Het lijkt me zo’n gedoe.” Of: “Ik hou nu eenmaal zó van vlees.” zijn vaak gehoorde reacties. Vaak heeft men geen idee hoe makkelijk een plantaardige maaltijd te bereiden is en hoe lekker een maaltijd zonder dat stukje vlees óók kan zijn.

Ik wil liever niet opdringerig overkomen dus meestal zeg ik er niet veel over. Daarnaast respecteer ik ieders bewuste keuze. Liever inspireer ik met beelden van heerlijke plantaardige traktaties.

Docu

Trouwens, hetgeen dat ik erover weet heb ikzelf ook ‘maar’ gelezen en ik bezit dus echt niet alle expertise. Ik kan het dit keer echter niet laten om jullie te wijzen op deze interessante maar ook schokkende docu. Kijk maar en oordeel zelf.

Nadat je de docu hebt gezien lees dan ook nog even een paar opmerkingen van mij over deze docu, hieronder.**** 

Link naar de Netflix docu: www.netflix.com
Link naar de online versie van de docu: www.whatthehealthfilm.com


Review

*Deze docu gaat over de Amerikaanse situatie en sluit volgens mij niet helemaal aan op de Nederlandse situatie waarin minder vlees wordt geconsumeerd en de voedselsector beter gereguleerd is. Neemt niet weg dat er volgens mij ook overlappingen zijn. 

De resultaten van de onderzoeken en de cijfers en de vaak schokkende feiten die de maker en de verschillende specialisten en experts op tafel leggen m.b.t. onze gezondheid kunnen wij, denk ik, zeker ook meenemen in onze levensstijl. Toch komt het ook over op mij als bangmakerij, enige nuance ontbreekt naar mijn mening. 

*Ik zet mijn vraagtekens bij het einde van de docu waarin mensen worden getoond die na twee weken plantaardig eten van al hun gezondheidsproblemen af zijn en op wonderbaarlijke wijze weer goed kunnen lopen etc. Ze worden daarnaast in een andere setting, met leukere kleding en make-up gepresenteerd dan bijvoorbeeld aan het begin van de docu.

Daarnaast, om ervoor te kiezen om kanker niet te gaan behandelen via de reguliere medische weg en na een jaar plantaardig eten constateren dat die behandeling ook echt niet meer nodig blijkt te zijn, lijkt mij nogal risicovol. Er wordt niet wetenschappelijk onderbouwd dat je hiermee ook daadwerkelijk alle vormen van kanker kunt bestrijden. Maar ook stoppen met medicatie tijdens een behandeling zou ik zelf pas doen na overleg met een arts.

Beginnen met je levensstijl om te gooien en een plantaardig menu zonder bewerkte ingrediënten volgen en daarna samen met je arts kijken wat de effecten zijn op jouw lichaam en daarna de medicatie, indien van toepassing, aanpassen lijkt mij een beter plan.


*Schrikt 100% plantaardig eten jou af?

Je kunt ook jouw menu merendeel uit plantaardig onbewerkte ingrediënten laten bestaan. Ik ben er zelf van overtuigd dat deze manier beter werkt dan maar gewoon niet plantaardig eten omdat je weet dat 100% plantaardig voor jou niet haalbaar is. Dan maak je heel af en toe een uitzondering.

Bijvoorbeeld als je een keer uit eten gaat laat je de teugels iets vieren. Alhoewel er steeds vaker goede vegan eetgelegenheden te vinden zijn en dit niet persé nodig is. Je houdt dus de focus op plantaardig. Dat is althans hoe ik het zelf toepas.

Ik noem mijzelf ook geen veganist maar iemand die geen vlees en vis en nagenoeg geen zuivelproducten eet en dus voornamelijk plantaardig eet. Veganisten dragen bijvoorbeeld geen leer en wol, gebruiken geen make-up getest op dieren of make-up die dierlijke bestanddelen bevat en slapen bijvoorbeeld niet onder een donzen dekbed. Wel kijk ik nu steeds bewuster naar wat ik aanschaf.

*Omdat er altijd meerdere kanten belicht kunnen worden wil ik voor enige nuance toch ook dit artikel laten zien:

Lees het artikel op de Skepsis website: skepsis.nl/roodvlees/